Skip links

Tasta

On comprar peix de llotja?

Les diferents espècies de peix i marisc pescades a la Costa Brava es poden adquirir a les peixateries o a través de la venta directa online que proporcionen algunes confraries com Pescadors de Roses Planta d’Envasat, la Confraria de Pescadors de Palamós o la Confraria de Pescadors del Port de la Selva.

La Costa Brava té una llarga tradició marítima i pesquera. Actualment, hi ha 11 confraries de pescadors al litoral gironí, tot i que no totes tenen subhasta pròpia on vendre les captures del dia. Quan aquest és el cas, les embarcacions van a vendre a les llotges veïnes. De dilluns a divendres les embarcacions d’encerclament, d’arrossegament i d’arts menors surten a feinejar i tornen a port amb una gran varietat d’espècies de peix i marisc fresc pescat al litoral gironí de manera sostenible.

Els pescadors estan regulats per normatives europees i existeixen plans de gestió per a la protecció del medi marí i per a la preservació de les espècies que es comercialitzen. Les caixes amb les captures del dia arriben a port, passen un control i es venen a la llotja a través de la subhasta del peix.

Venda directa:

El valor de les peixateries de Proximitat

La Costa Brava és un territori tradicionalment pesquer amb una gran varietat d’espècies que arriben diàriament a port. Els pescadors gironins surten a feinejar per portar a la subhasta del peix les captures del dia, fresques i de proximitat. Aquesta diversitat d’espècies està a l’abast de la ciutadania a través de les peixateries de cada municipi. Comprar en aquests establiments de proximitat té molts beneficis per el consumidor.

Les peixateries locals tenen una traçabilitat del producte més definida. El peix recent pescat arriba a port, passa per el control de qualitat, es ven a subhasta i arriba directament a la peixateria. Les captures són recent pescades i es poden adquirir al moment, garantint així un peix amb una cadena de distribució més curta. El comprador adquireix un producte fresc, de km 0 i pescat de manera sostenible.

Els pescadors estan molt conscienciats amb la preservació del medi marí i els darrers anys s’ha posat en marxa diversos plans de gestió de diferents espècies per tal de conservar els recursos pesquers. Alguns exemples són el Pla de Gestió del Peix Blau, el Pla de Gestió de la Sèpia a la Badia de Pals i Roses o el Pla de Gestió de la Gamba de Palamós. A través de comitès de cogestió es limiten les captures, s’instauren vedes anuals i es treballa colze a colze amb els científics per conèixer cada dia més les espècies del Mediterrani i el seu comportament per garantir-ne la continuïtat.

El peixater de proximitat es converteix en prescriptor, amb una àmplia varietat d’oferta de peix de temporada i amb coneixements per fer descobrir noves espècies al consumidor, potser no tan comercials, però igual de gustoses i beneficioses per a la salut, amb un menor cost de compra. A més, cada cop s’està donant més valor a l’etiquetatge del peix per conèixer tota la cadena de distribució. Un exemple pioner a la Costa Brava és el codi QR que es troba lligat en diverses captures venudes a la llotja de Palamós. A través d’aquest codi QR es pot saber quina embarcació ha pescat la captura, amb quina art de pesca, de quina espècie es tracta i, fins i tot, una recepta per cuinar-la.

El consum de peix és imprescindible per una alimentació saludable amb molts beneficis per a l’organisme. És important que ja des de la infantesa es coneguin les diferents espècies de peix que hi ha. Precisament, el Consell Comarcal del Baix Empordà, amb el suport del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava, acaba d’impulsar el projecte El peix a l’escola per tal que la mainada sàpiga com consumir peix i reconegui quina espècie està menjant.

Tots hauríem de ser coneixedors del peix que es pesca a la Costa Brava i les peixateries de proximitat són els establiments, amb grans professionals de confiança, que ofereixen aquesta oportunitat. A més, és una magnífica manera de contribuir en el comerç local i en l’enriquiment del municipi.

Pescadors de Roses Planta d’Envasat S.L.

Pescadors de Roses Planta Envasat SL té una àmplia oferta de peix i marisc fresc, congelat i productes d’elaboració pròpia. Arran de la pandèmia de la Covid-19, Pescadors de Roses va veure la necessitat de distribuir peix fresc als veïns del municipi que estaven confinats a casa. Així doncs, el 16 de març de 2020 van posar en marxa la venta directa de peix de llotja a través de WhatsApp amb entrega a domicili. Des de llavors aquest servei segueix en marxa i s’ha estès per els municipis de l’entorn com Garriguella, Castelló d’Empúries, Vilajuïga, Palau, Pau i Figueres, entre d’altres.

El procediment per rebre l’oferta diària i fer una comanda és molt senzill. Només s’ha d’enviar la paraula “Alta” al 626 69 60 96 a través de WhatsApp per rebre el taulell. Diàriament, entre 18h i 19h, quan ja hi ha la parada preparada amb les captures del dia, Pescadors de Roses envia un vídeo amb tota l’oferta de peix i marisc fresc de la jornada i el preu que tenen les diverses espècies. La comandes es fan a través de WhatsApp i s’envien el matí següent als municipis que estan a uns 30-40 km de Roses. Si la destinació és més llunyana, ho distribueix SEUR Fred. Al moment de fer la comanda, el consumidor pot demanar com vol el peix, ja sigui sencer, desespinat, escatat o amb espines. Actualment, hi ha una cinquantena de persones adscrites a aquest servei i pròximament crearan una pàgina web amb l’oferta diària per realitzar les comandes.

Pescadors de Roses Planta d’Envasat també ofereix peix congelat i productes d’elaboració pròpia que es poden adquirir a través de la botiga online https://www.pescadorsderoses.com/ca/botiga-online/ i que s’envien arreu de l’Estat. Alguns dels productes realitzats amb el peix fresc de llotja són:

• Filet d’anxova de la costa
• Carpaccio de gamba del Cap de Creus
• Carpaccio del pop de roca del Cap de Creus
• Fumet de peix
• Potes de pop
• Seitons seleccionats en oli
• Sopa de peix
• Yakisoba de gamba

Pescadors de Roses s’encarrega de la manipulació, la congelació, l’evisceració i la cocció del peix fresc pescat a Roses per elaborar aquests productes propis. La venta al detall també l’ofereixen a la botiga del Port de Roses on tenen els vivers de crustacis i bivalves vius.

Confradia de Pescadors de Palamós

La Confraria de Pescadors de Palamós és una de les més importants de la Costa Brava amb una gran varietat d’oferta diària de peix i marisc. La seva flota pesquera està formada per tot tipus d’embarcacions, ja siguin d’arrossegament, d’encerclament o d’arts menors. Tenen subhasta diària al matí i a la tarda, de dilluns a divendres, amb la possibilitat de fer visites guiades a la llotja.

El juliol de 2016, un veí de Palamós, informàtic de professió, va veure el buit que hi havia al mercat en el camp de la venta online de gamba fresca, ja que és un producte que no està a l’abast de tothom. La confraria va veure que era una oportunitat per promocionar més el producte i es va crear una plataforma per vendre gamba fresca per internet.

La gamba de Palamós és un producte de prestigi reconegut arreu del món. Per això l’Ajuntament de Palamós i la Confraria de Pescadors impulsen des de 2007 la Marca de Garantia Gamba de Palamós amb l’objectiu d’assegurar la traçabilitat del producte, augmentar la confiança del consumidor, incrementar el valor de la gamba i protegir el recurs. A la llotja de Palamós s’examina rigorosament cada partida de gamba desembarcada abans d’atorgar-li l’etiqueta de producte certificat.

La Confraria de Pescadors de Palamós compra a subhasta el producte a través d’un peixater per no ser competència directa i, així, treballar col·laborativament. Arran de la pandèmia de la Covid-19, va augmentar la demanda d’aquest servei als municipis de l’entorn com Torroella de Montgrí o Girona. Tot i així, la majoria de comandes van destinades a fora de Catalunya, com per exemple a Madrid i al País Basc, on costa que arribi aquest producte fresc.

Les gambes amb Marca de Garantia es poden adquirir directament a https://www.gambadepalamos.com/ca amb entrega a domicili a través de SEUR Fred. La comanda arriba al seu destí en menys de 24 hores i, des de la Confraria de Pescadors de Palamós, recomanen congelar les gambes si no s’han de consumir aquell mateix dia, ja que no porten conservants ni additius.

Des de 2016 a dia d’avui, s’ha incrementat l’oferta de producte. A part de la gamba vermella, també es pot adquirir online gamba blanca, escamarlà, angules o eriçons de mar quan n’és època de pesca.

Confradia de Pescadors de Port de la Selva

La Confraria de Pescadors del Port de la Selva, amb una flota de 10 embarcacions d’encerclament, palangre i arts menors, ofereix una gran varietat diària de peix i marisc pescat al Nord del Mediterrani Occidental i al Golf de Lleó. El seu producte estrella és la gamba, que compta amb la denominació Gamba del Cap de Creus. Des de fa més de 5 anys, la Confraria del Port de la Selva intervé a la subhasta com a un comprador més amb la voluntat de comercialitzar la gamba i el pop roquer com a productes d’alta qualitat gastronòmica.

La Confraria de Pescadors del Port de la Selva ha treballat els darrers anys amb pescadors i cuiners per crear el seu propi mètode de treball. Aquest consisteix en sotmetre el producte fresc recent arribat de les barques a un procés d’abatiment de temperatura que ultracongela el producte i que permet conservar totes les seves característiques organolèptiques fins arribar al seu consum.  El producte es serveix dins una caixa de porexpan que permet guardar-la directament al congelador. Al llarg de tot aquest procés no utilitzen cap additiu químic ni conservant, de manera que respecten la puresa i el sabor del producte que està relacionat a l’entorn privilegiat del Parc Natural del Cap de Creus. D’aquí sorgeix la denominació Cap de Creus que certifica la qualitat dels seus productes.

Ofereixen gambes de totes mides, pop roquer i també conserves com anxova, seitó, bonitol, tonyina i banderilles. Els seus productes van destinats tan a particulars com a empreses. Llançà, Roses, Vilajuïga, Garriguella, Empuriabrava, Cadaqués, Girona, Palamós i algun municipi de la província de Tarragona són les seves destinacions més habituals. Els productes de la Confraria del Port de la Selva arriben a cooperatives, restaurants, establiments especialitzats en producte de km0 i supermercats, tot amb la denominació Cap de Creus. Si la destinació és de proximitat, la mateixa Confraria de Pescadors del Port de la Selva s’encarrega de repartir; si la comanda va més enllà de l’Alt Empordà, utilitzen una empresa externa de distribució.

Tenen diversos mitjans per realitzar les comandes. Es pot fer via WhatsApp al 690 345 479, trucant directament a la Confraria de Pescadors del Port de la Selva al 972 38 74 05 o via mail a comandes@cpportdelaselva.com.