La Confraria de Pescadors de Llançà, ubicada al Port Pesquer, té una flota de 14 embarcacions d’arrossegament, arts menors i palangre de fons.
El seu producte estrella és l’escamarlà i, durant els mesos d’estiu, és una de les confraries de Catalunya que més captura aquesta espècie.
La Confraria de Pescadors de Llançà col·labora activament amb el món científic i amb la ONG SUBMON per aconseguir un futur més sostenible per el fons marí.
Patró Major: Jordi Fulcarà Mayné
Membre del GALP Costa Brava: Si
Representant del GALP Costa Brava: Jordi Fulcarà, membre
Ubicació: Port Pesquer s/n. Apartat de correus 120. 17490 Llançà, Girona
Telèfon: 972 380 362
Web: www.cpllanca.cat
Els Pòsits de pescadors daten del segle Xl, tot i que se’n té poca informació. Cap al segle XVlll apareixen reglaments de pesca de forma habitual i, a partir de la Guerra Civil Espanyola, els pòsits passen a denominar-se confraries. En el cas del Pòsit de Llançà, els documents més antics que figuren al seu arxiu són el trasllat d’un plet entre el Rvd. Abat i Capítol de Monjos del monestir de Sant Pere de Rodes i els Gremis del Mar del Port de la Selva i de la vila de Llançà. I, per altra banda, els Reglaments de la Societat de Pescadors del Port de Llançà entre 1920 i 1926. En l’actualitat, la confraria té el seu domicili social al Port Pesquer s/n i, anteriorment, l’havia tingut al carrer Castellar, 15, a la Casa del Mar, un edifici dels serveis socials construït per l’Institut Social de la Marina, en el solar cedit pel propi Pòsit. A conseqüència del rejoveniment de la Junta a partir de l’any 1974, aquest Pòsit va escollir democràticament com a Patró Major a Joaquim Pi i Pujol. Posteriorment, han ocupat aquest càrrec Jesús López i Mallol, Antoni Negre i Juventells i, actualment, ho és Jordi Fulcarà i Mayné.
L’any 2020, la flota pesquera de Llançà està composta per 14 embarcacions.
Arrossegament: 7 embarcacions.
Arts menors: 6 embarcacions.
Palangre de fons: 1 embarcació.
Les espècies més significatives que es pesquen a Llançà són: escamarlà, maire, pop roquer, gamba blanca, roger, llagostes, escórpora, rap, gamba vermella i lluç.
La Confraria de Pescadors de Llançà realitza una subhasta diària de dilluns a divendres, cap a les 16:45h, on es venen les captures de la flota d’arrossegament, d’arts menors i del palangre de fons.
La major part de les captures acaben en mans de majoristes, tot i que també hi ha una part important que va destinada a petites peixateries de les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l’Estany.
El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava financia projectes per a desenvolupar en el territori gràcies al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). La Confraria de Pescadors de Llançà ha dut a terme aquest projecte:
- 2018. Web Confraria de Pescadors de Llançà.
La Confraria de Pescadors de LLançà no participa actualment de cap pla de gestió ni de cogestió. Tot i així, sí que hi ha la idea de crear un pla de cogestió de la Gamba del Cap de Creus, però de moment encara no s’hi està treballant.
La Confraria de Pescadors de Llançà té diverses col·laboracions amb l’ONG SUBMON i els projectes de conservació, restauració i educació que desenvolupen per aconseguir un mar més sostenible com:
- Dofins de Tramuntana. Projecte per a conservar els ecosistemes marins i la població del dofí mular a la zona del Canyó de Creus.
- Anàlisi dels substrats a diverses profunditats. Projecte d’observació dels plàstics que hi ha a diversos metres de profunditat del fons marí del Cap de Creus.
- Simposi pesca accidental de cetacis. Projecte educatiu dirigit als professionals de la pesca per saber com actuar davant de la pesca accidental de cetacis (setembre 2020).
El Pla Estratègic 2018-2021 pretén treballar a l’entorn de cinc objectius:
- Millorar la recopilació de dades i l’avaluació científica.
- Establir un marc de gestió pesquera basat en els ecosistemes.
- Desenvolupar una cultura de compliment i eliminar pesqueres il·legals, no declarades i no reglamentades.
- Donar suport a les pesqueres sostenibles a petita escala i a l’aqüicultura.
- Incrementar la solidaritat i la coordinació al Mediterrani.
En aquesta línia, la Confraria de Pescadors de Llançà contribueix en:
- Marina Litter. Ajut del Departament d’Agricultura (juliol 2020) adreçat a les quatre Federacions de Confraries de Pescadors catalanes per consolidar un sistema de recollida de deixalles marines a la totalitat del litoral català.
- SUBMON. Desenvolupen diversos projectes per a recopilar dades de l’estat del fons marí i dels animals que hi habiten per tenir un mar més sostenible en un futur.
- Veda anual. Normativa del Departament d’Agricultura de la Generalitat que contempla la parada temporal de la flota pesquera per deixar recuperar les espècies i realitzar una activitat més sostenible.
La Confraria de Pescadors de Llançà fa visites guiades al port i a la subhasta del peix. És una activitat que només desenvolupen durant la temporada d’estiu. També celebren festivitats com la del Carme, el 16 de juliol, fent la processó marinera i altres activitats.