Skip links

Aula del gust

Aula del gust és un menú equilibrat a base de peix fresc desembarcat al port de Palamós. Les propostes gastronòmiques s’elaboren en directe, davant dels alumnes, en el marc d’un show-cooking de cuina marinera. L’objectiu és fomentar el consum de peix i difondre els beneficis d’una dieta saludable elaborada amb productes de proximitat.

  • Show-cooking
  • Eduació secundària
    Educació primària
  • Palamós
Organitza
Museu de la Pesca
Port de Palamós Moll Pesquer, s/n. Palamós 972 600 424 infomuseu@palamos.cat https://museudelapesca.org/
https://museudelapesca.org/educacio/primaria/aula-del-gust.html
Espai
Espai del peix
Durada
2h
Objectius

• Mostrar la complexitat del procés necessari per posar un plat de peix a taula. A més d’ensenyar als nens i les nenes la feina de tota la cadena de producció i distribució.
• Divulgar, fomentar i formar l’hàbit de consum de peix i marisc entre els joves, incidint en els beneficis saludables de la dieta mediterrània.
• Afavorir el consum i venda de peix a tots els nivells.
• Aprendre tots els aspectes importants sobre la biologia i ecologia dels peixos més comercials del mar Mediterrani.
• Entendre l’important paper que realitza el Port de Palamós a la comercialització del Peix.
• Aprofundir en el coneixement de les instal.lacions, activitats i funcionament diaris del Port de Palamós.
• Fer entendre en què es basa la Dieta Mediterrània.
• Apropar els beneficis saludables de consumir peix i el seu valor nutricional.
• Aprendre les diferents maneres de menjar el peix a la vida diària.
• Fer comprendre que per portar una dieta equilibrada i una alimentació sana és bàsic incloure el peix en els nostres àpats.
• Aprendre els diferents tipus de peix
• Conèixer i assaborir una dieta equilibrada
• Experimentar i elaborar els plats
• Diferents tipus de coccions i conserves
• Diferenciar amb el gust, diferents espècies de peix
• Aprendre a manipular els estris de cuina
• Saber estar a taula
• Normes de seguretat a la cuina
• Aprendre a netejar un peix
• Saber treballar en equip per dur a terme els plats
• Assolir les condicions higièniques a la cuina .
• Hàbits alimentaris
• Introduir els alumnes en el món desconegut de la cuina

Continguts

Per educació primària:
• El peix a la nostra dieta.
• Valors nutricionals del peix.
• La cuina tradicional del peix.
• La seguretat alimentària.
Per educació secundària:
• Les espècies desembarcades al port de Palamós
• Diferents tipologies de peix, segons la gastronomia
• Diferents tipologies de peix, segons les tècniques de pesca
• La cuina marinera tradicional, tipologia i receptes

Metodologia

Per educació primària:
• Seguir en directe en forma de show cooking l’elaboració d’un menú equilibrat de peix que serà menjat pels alumnes.
• Maira arrebossada amb amanida
• Fideus rossejats o Arrossejat
• Postre (poma o iogurt)

Per educació secundària:
• Visualització d’un audiovisual sobre la cultural del peix.
• Seguiment en directe, en forma de show-cooking, de l’elaboració d’un menú equilibrat a base de peix desembarcat al port de Palamós.
• Degustació dels plats de la cuina marinera.